Krämig Kantarell- & Roquefortpaj 🍄🧀

Den här pajen är en riktig höstfavorit – full av mustiga svampsmaker, krämig ost och en len äggstanning. Perfekt till både vardag och fest!


Ingredienser (4-6 portioner)

Pajskal

  • Förbered ett pajskal (köp färdigt eller gör eget – det blir allra bäst om det får vila i kylskåp över natten).
  • Förgrädda i 165°C varmluft i 15 minuter.

Fyllning

  • 1 stor schalottenlök, finhackad
  • 200 g trattkantareller, hackade
  • 20 g torkade gula kantareller (blötlägg i vatten innan användning)
  • 2-3 stora färska gula kantareller, hackade
  • 100 g färsk spenat
  • 80 g Roquefort (smulas över efter att svamp- och spenatblandningen svalnat)

Äggstanning

  • 4 ägg
  • 2 msk kvarg
  • 1 msk crème fraiche
  • 0,8 dl mjölk
  • 0,5 dl sojagrädde
  • 1 näve TexMex-ost
  • 1 näve parmesanost
  • Salt, peppar och en nypa gurkmeja (ger fin färg)

Gör så här:

  1. Förbered pajskalet
    • Låt pajdegen vila i kylskåpet, helst över natten.
    • Förgrädda i 165°C varmluft i 15 minuter.
  2. Gör fyllningen
    • Hetta upp en stekpanna och fräs schalottenlök tills den blir mjuk och glansig.
    • Tillsätt trattkantareller, blötlagda gula kantareller och färska gula kantareller. Stek tills vätskan försvinner och svampen fått fin yta.
    • Rör ner spenaten och låt den mjukna i pannan.
    • Ta bort från värmen och låt blandningen svalna något. Smula sedan över Roquefortosten.
  3. Blanda äggstanningen
    • Vispa ihop ägg, kvarg, crème fraiche, mjölk och sojagrädde.
    • Blanda ner TexMex-ost och parmesan. Krydda med salt, peppar och gurkmeja.
  4. Montera pajen
    • Lägg svamp- och spenatblandningen i det förgräddade pajskalet.
    • Häll över äggstanningen och se till att fyllningen fördelas jämnt.
  5. Grädda
    • Grädda pajen i 165°C varmluft i ca 20 minuter, eller tills den stelnat och fått fin färg.

Serveringstips:
Njut av pajen ljummen med en fräsch sallad, gärna med valnötter och en vinägrett på honung och balsamico.

🍷 Passar perfekt med ett glas vitt vin eller en mustig äppelmust!

👉 En smakrik och lyxig paj som verkligen låter kantarellerna skina! 🍄💛